Blog EVO projekta

28.04.2008., ponedjeljak

Državna matura – što tu ne štima!?

Možda nije bilo uviđavno gađati zgradu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa jajima, možda se ljepši pogled pruža na dječicu koja vuku preteške torbe pognute glave… Ne volimo ih u kafićima, držimo im prodike kada puše cigarete, a sada kada prosvjeduju protiv državne mature uz pohvale prisutne su i pokude, u stilu, kako li se oni to usude!?

Neki neupućeni "intelektualci" htjeli bi misliti kako srednjoškolci prosvjeduju jer im se ne da učiti, i upravo s tako jednim labavim i nedostatnim argumentom brane još jedan loše pripremljen plan koji izlazi iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa!

Jeste li znali da će učenici kad polože državnu maturu, pri upisu na fakultet morati polagati i prijemne ispite, te da će im se uza sve to zbrajati i ocjene iz pojedinih predmeta?

U naprednim zemljama uvjet upisa na fakultet bio bi isključivo uspjeh na državnoj maturi, no u istim tim zemljama na maturu se učenici sustavno pripremaju od upisa u srednje škole i ne postoje nepoznanice. U naprednim zemljama državno obrazovanje jednako je gdje god da živite, na otoku, u glavnom gradu ili malom gradu…

Jeste li znali da će matematika biti obvezatna za sve?

Do sada se svega 30% učenika u srednjim školama odlučivalo za polaganje matematike na maturi, a sada jaka manjina nameće svoju struku većini kako bi opstali i zadržali radna mjesta!

Jeste li znali da s položenom državnom maturom nećete moći aplicirati za upis na svaki fakultet?

Ako ste slučajno odabrali nižu razinu matematike ili za izborni predmet na maturi uzeli za primjer fiziku, nećete moći aplicirati niti za jedan fakultet koji svojim prijedlogom propisuje da zahtjevaju višu razinu matematike (većina fakulteta traži višu razinu matematike!?), a među izbornim predmetima im se kao ponuda ne nalazi fizika.

Da se prije tri godine istim žarom borilo protiv nespretnog i nesređenog uvođenja bolonjskog procesa, ne bismo imali prvostupnike (one koji završavaju studij u trajanju od tri godine) koji nemaju radna mjesta i kojeficijent prema kojem će im se isplaćivati plaća. Ne bismo imali studente kojima se već pola godine ne upisuje njihova struka u radnu knjižicu. Izbjegli bismo neopravdane školarine pod izlikom modernizacije. Ne bismo uništili čitave generacije pod isprikom ulaska u Europsku uniju.

Ako je isto resorno Ministarstvo moglo nepripremljeno ulozati u primjenu Bolonjskog procesa i vršit reformu visokoobrazovnog sustava, a danas zataškavaju posljedice, nije ni čudo što još manje pripremljeni uvode državnu maturu, ne bi li se negdje na nekom važnom sastanku netko mogao pohvaliti da smo mi to napravili i prije roka!? A posljedice..? Njima neka se bavi neka druga Vlada ili netko drugi…
- 12:34 - Komentari (29) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Studeni 2008 (2)
Listopad 2008 (1)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (2)
Ožujak 2008 (4)
Veljača 2008 (1)
Prosinac 2007 (3)
Studeni 2007 (3)
Listopad 2007 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

O nama

Poveznice

Kontakt

EVO+